Att samla på frimärken

De som samlar på frimärken kallas för filatelister. Det är en hobby som finns över hela världen vilket innebär att det finns en stor skara frimärkssamlare. Motiven på frimärken är ofta en hyllning till landet eller för att ära personer som gjort något bra. De första frimärkena kom på 1600-talet i Frankrike och det dröjde inte länge innan de var praxis inom hela Europas postsystem. Till en början så var det mottagaren som betalade postförsändelsen. Det var först 1840 med frimärket ”One Penny Black” som engelsmännen införde det systemet vi har idag, att avsändaren står för kostnaden.

Hitta unika frimärken

Det är idag Mest äldre som lockas att samla frimärken, men det hindrar inte frimärksmässorna från att vara välbesökta. Det arrangeras årligen flera mässor i Sverige. Världens största mässa är ”World Stamp Show” men den hålls bara en gång vart tionde år. Under 2016 hölls showen i New York och några av världens mest unika frimärken visades upp. Mässorna är en chans för filatelister att möta varandra och visa upp sina samlingar. Varje år omsätter branschen miljardbelopp. Ingen vet med säkerhet hur mycket det handlar om eftersom inte alla frimärken och samlingar säljs via auktionshus. Att det handlar om så stora pengar är kanske inte konstigt med tanke på att eftertraktade frimärken kan kosta flera miljoner styck.

Dyra och kända frimärken

Ett av världens mest kända och dyraste frimärken är svenskt. 1855 gavs de första frimärkena ut i Sverige och två år senare trycktes ”Gul tre skilling banco.” Frimärket skulle egentligen ha varit grönt och färgmissen har gjort det eftertraktat. Det har bytt ägare flera gånger, både via auktionshus och privata försäljningar. Senast det såldes var 2013 men likvidbeloppet är hemligt. Senaste noteringen är från 1998, då det gick för 15 miljoner SEK. Det finns flera kända frimärken på marknaden och det som räknas som det mest unika är ”British Guyana 1 Cent on Magenta”. Det såldes 2014 av auktionshuset Sotheby’s för över 9 miljoner amerikanska dollar. Vem köparen var är hemligt men frimärket fanns utställt på ”World Stamp Show” 2016.

Leave a Comment

mts_howto