Tajming
Det är som med allting annat, när efterfrågan är stor går priset upp så det kan vara värt att gå på auktion efter säsong, men tvärtom. Trädgårdsmöbler går mycket billigare i slutet av sommaren, bara man har någonstans att förvara dem. Skidutrustning blir billigare i slutet av vintern och så vidare. Tajming är även viktig när det gäller antika föremål och auktioner har inte lika många besökare över hela året så det lönar sig att gå vid rätt tidpunkt.
Flockbeteende
Köparna på kvalitetsauktioner bestämmer vad som är ”inne” och därmed kommer att landa på ett högre pris. Man kan även slå till på sådant som för stunden inte värderas så högt av de andra köparna, eller åtminstone vara medveten om att trender kommer och går.
Var sak har sin plats
Ska du sälja något på auktion är det bra att kolla runt lite med olika auktionshus vad ett föremål förväntas kunna dra in för summor av pengar. Det kan hända att ett föremål kan säljas för betydligt högre belopp om det auktioneras ut någon annanstans i landet. Dyrbara LP-skivor kanske passar bättre på en skivmässa och ett fint skåp från dalarna kan bringa in mer längst ner i södra Skåne, där det inte finns lika många likadana skåp att välja på.
Fel väder
Många låter bli att besöka utomhusauktioner om vädret är dåligt det kan missgynna säljare som får färre spekulanter att pröva priset på. Tvärtom är det bra för en köpare om det är färre som slåss om objekten så beroende på vem av dem man är, kan regnigt väder vara både bra och dåligt. Helt säkert är att det är ”fel” för den ena parten.
Förberedelse A och O
Det är viktigt att som köpare gå på visningen och kontrollera att föremål är hela och användbara om det är bruksföremål. När det är frågan om många utrop kanske man behöver en halv dag på sig att gå runt och titta så det är viktigt att planera in den tiden.
Håll koll på tiden
Det är bra att ha en uppfattning om i vilken ordning alla föremål ska ropas ut, och också vilket pris ett visst föremål förväntas gå för. Man vill gärna ha tid att fika och kolla runt på alla saker utan att missa något som är av intresse. Köper man ett dyrare objekt, t.ex. en målning då kanske bör man även byta en säkerhetsdörr hemma från exempelvis https://www.svenskaskydd.se/ som erbjuder marknadens bästa.
Tydlighet är bra
Budintervaller är något som är vanligt förekommande inom de flesta auktionsfirmor. Det handlar om en serie upprop från tio upp till hundra kronor, följt av tjugokronorssteg, följt av hundrakronorssteg eller tusenlappen. Man ska visa med största tydlighet om man går med i en budgivning och bra är också att ha en plan i huvudet hur långt man är villig (och har råd) att gå.