Vad är auktion och auktionsverk?

 

Har du varit på en auktion någon gång? Då har du koll på hur det går till. Auktioner kan se olika ut, men i grunder handlar de om att säljer och köper saker via budgivning. Budgivningen pågår under en bestämd tid, där alla deltagare får lägga sina bud. Den som bjuder högst måste sedan köpa varan för det priset som denne bjöd. Idag kan auktioner ske både på auktionsverk och online.

Auktionsverk med lång historia

Traditionellt sett har auktioner ägt rum via så kallade auktionsverk och på auktionshus. Storleken mellan dessa varierar, liksom vad som auktioneras ut. Några berömda auktionsverk i Sverige är till exempel Bukowskis, Stockholms Auktionsverk och Uppsala Auktionskammare. Auktioner har en lång historia. Redan på 500-talet före vår tidräkning har man funnit spår av auktioner. Då kunde även människor säljas på auktioner, till exempel kvinnor och senare slavar. Sedan dess har konst, hantverk och unika samlarobjekt varit vanligast inom auktionssammanhang.

Auktioner online

Idag sker allt fler auktioner online. Några av de stora auktionsverken nämnda ovan har online-auktioner, men det finns också sajter som enbartLegal law concept image gavel on computer laptop with book in background erbjuder online-auktioner. En av de mest kända inom detta område är Tradera (som ägs av brittiska eBay). Här kan du hitta allt ifrån billiga klädesplagg till unika samlarsaker. Auktionen går till så att du budar på en vara under den tidsperiod som har angetts av säljaren. Du kan också välja att lägga ett maxbud, då budar du automatiskt tills detta bud är uppnått. Vissa varor startar på 1 krona, medan andra har ett betydligt högre utgångspris.

Unika samlarobjekt på auktioner

Auktioner kan ske på olika sätt och olika sorters produkter kan säljas. Många av oss tanker nog dock i första hand på konst och unika samlarobjekt när vi hör ordet auktioner. I år såldes till exempel en unik nyckel till ett flytvästskåp på Titanic för hela en miljon kronor via en auktion. Titanic var det historiska osänkbara fartyg som år 1912 kolliderade med ett isberg och sjönk, vilket ledde till att många människor dog.

Leave a Comment

mts_howto