Har du koll på alla gamla saker på vinden eller i byrålådan? Kanske ligger det en oupptäckt guldgruva och väntar. Många antikviteter kan nämligen vara värda mycket pengar. Men hur ska man veta vad som är eftertraktat på marknaden, och vad som snarare praktiskt taget betraktas som skräp?
Stämplar och signaturer
Glas, porslinsfigurer och andra prydnadsföremål är ofta märkta med stämplar eller signaturer i botten. Hittar man en sådan kan man prova att göra en sökning på Google. Har man tur hittar man liknande föremål som sålts på auktion, och kan på så vis få en uppfattning om värdet. Är stämpeln svår att tyda kan man vända sig till en värderingsman på t ex ett auktionsverk för att få hjälp.
På liknande sätt kan tavlor vara signerade. Ibland går konstnärens namn att tyda, men inte alltid. Även här kan man få hjälp på auktionsverk med tydning och värdering.
Skicket är viktigt
Ofta vill man att föremålen ska vara i så bra skick som möjligt, men ännu viktigare är egentligen att föremålet är i originalskick. Det innebär att om man varit framme med målarburken för att ”bättra på”, kan det hända att man istället minskat värdet på föremålet. Samlare av antikviteter ser hellre att föremålen har kvar sitt ursprungsutförande än att färgen sitter perfekt på alla ställen.
Gammalt eller reproducerat?
Ibland luras man att tro att föremål är gamla, när de i själva verket är en reproduktion av ett gammalt föremål. Många gånger är reproduktionerna välgjorda och lätta att missta för en äkta antikvitet. Experter kan ofta snabbt genomskåda nytillverkningar, men för ett otränat öga kan det vara svårt att upptäcka.
När det gäller vissa samlarföremål kan värdet öka markant om föremålet fortfarande ligger oöppnat i sin originalförpackning. Detta kan gälla t ex leksaker, såsom barbiedockor, som man kan få riktigt bra betalt för om man hittar rätt köpare.