Bli den bästa sakletaren

Att ha koll på gamla prylar och att ha förmågan att hitta fynd, är två egenskaper som är guld värda för antikletaren. För att bli en Nobelpristagare i sakletande krävs dock tålamod och en del misstag som du kommer att lära dig av. Visst är det en fördel om du har gjort högskoleprovet, men det bästa är att du läser på i din egen takt och låter dig guidas år efter år för att bli så insatt som möjligt.

Leta på undanskymda platser

De allra bästa antikviteterna ligger inte ute så att alla kan se dem. Nej, istället har några riktiga dyrgripar hittats uppe på mormors vind, i någons dammiga källare eller som arvegods som egentligen hade åkt på tippen om någon salig inte ryckt in och knatat iväg till en värderare. Det var så man hittade gamla tavlor från Strindberg och det är så Antikrundan på TV har blivit ett favoritprogram bland många TV-tittare.

När det kommer till antikviteter, ska du också ta varje tillfälle i akt att dammsuga internet och leta dig in på sajter som tradera, ebay och andra loppishemsidor där du kan hitta fantastiska saker för spottstyvrar som sedan visar sig vara värda betydligt mer. Titta för all del in på mässor också. Det enda du behöver göra är att skaffa dig en näsa för dolda pärlor som ingen annan hade haft koll på.

Unna dig misstag

Vi lär alla av våra misstag, även om vissa saker kan ta mer eller mindre tid. En samlare kan tvingas gå på flera nitar innan det verkliga guldfyndet dyker upp. Men eftersom brinnande intresse och kärlek till sitt yrke eller hobby bör komma i första hand för en antiksamlare, så kan du skaka av dig eventuella missar och gå vidare med huvudet högt.

Gräv ned dig i böcker som förser dig med information

Instruera dig och läs på – det gör dig både klokare och mer öppen för saker som kan ske. I antikviteternas värld finns en rad böcker att läsa eller lyssna till som ingående beskriver tips och råd till antiksamlarna. Du kan även gå flera kurser och bli medlem i olika klubbar eller föreningar där du kan utbyta åsikter och erfarenheter samt hemliga tips som bara ”sakletarklubben” själv kan ha tillgång till. Gå också på auktioner titt som tätt, både för att titta på mästerverk sedan svunna tider, men också för att se hur det går till och hur du får de fynd du är ute efter till det bästa priset.

Att gå på auktion är både roligt och givande och vill du inte gå själv, finns det massor av antikälskare som gärna ger dig lite sällskap för att leta ovanliga och vackra ting. I Sverige finns mängder av auktionskammare att styra stegen mot.

Leave a Comment

mts_howto