Framtidens antikviteter

Den som kan förutse vilka av dagens nyproducerade föremål som kommer att bli värdefulla i framtiden har en mycket bra affärside. Ordet antikvitet har faktiskt ingen fixerad betydelse idag. Från början handlade det om en beteckning på föremål från antikens Grekland men senare var det vanligast att antik betydde att ett föremål var minst 100 år gammalt. Idag är intresset för föremål från 50- och 60-talet stort samtidigt som det inte finns något större i värde i enkla vardagsföremål som kan vara 100 år eller äldre. Det innebär att ordet devalverats lite. Det finns inget som säger att en antikvitet är särskilt värdefull. I den här artikeln menar vi, med antikvitet, ett äldre föremål med samlarvärde och vi ska framförallt resonera kring vad experterna tror kommer att bli kommande generationers samlarföremål och antikviteter från vår tidsålder. Många tror att Okas PS-serie kommer att bli eftertraktad och ett annat tips är att leta efter möbler i ek som ofta blir mer värda med tiden.

Nya marknader öppnas

Allt som inte är massproducerat och som är gjort för att hålla har potential att bli ett framtida samlarföremål. Det framställs en hel del högkvalitativt hantverk i hållbara material idag och sådana föremål kan det komma att finnas en efterfrågan på. Konst är en annan klassisk antikvitet och samlarna blir snarare fler än färre. Det finns de som hävdar att dagens teknik är framtidens antikviteter men det som talar lite emot detta är att datorer och mobiltelefoner massproduceras. Det finnas så många av dem att de aldrig kommer att bli särskilt värdefulla. Även om intresset för äldre vardagsföremål inte är så stort idag i Skandinavien så kan det finnas andra marknader. framtiden kanske finns i Kina för den som är intresserad av att försöka livnära sig på att sälja svenska antikviteter. I Kina har befolkningen vuxit mycket snabbt och det finns inte tillräckligt med gamla föremål för att mätta intresset. Där kan man redan idag sälja föremål till mycket högre priser än vad de kostar att köpa på en loppis eller auktion i Sverige.

Skivor och broderier

Något som är ganska karaktäristiskt för vår tid är att människor är upptagna. Det är till exempel inte så vanligt att vi sätter oss sig ner med handarbete som är extremt tidskrävande i förhållande till nyttan med föremålet. Att virka ett enkelt överkast eller att göra avancerade broderier kan ta lika lång tid som att tillverka en matgrupp för hand. Broderi är därför en typ av hantverk som kan komma att värdesättas högre av framtida generationer. En annan typ av föremål som det samla på mer och mer är LP-skivor och bra retro hi-fi anläggningar. Även merchandise i original från ikoniska rockband som Nirvana kan komma att säljas för höga priser i framtiden. Där är vi förmodligen bara i början av en trend som kan komma att försätta växa. Föremål som är tidstypiska är alltid attraktiva för samlare som specialiserat sig på en viss epok. Håll utkik på Fyndab.com om du är jakt efter saker som är billiga nu men som du tror kan stiga i värde i framtiden.

Leave a Comment

mts_howto