Sotheby’s

Sotheby’s är ursprungligen en brittisk auktionsbyrå, men sedan den grundades har auktionsbyrån utvecklats till ett multinationellt företag med huvudkontor i New York. Efter de svenska auktionsverken Stockholms auktionsverk, Göteborgs auktionsverk och Uppsala auktionskammare är Sotheby’s den äldsta auktionsbyrån i världen som fortfarande är i bruk idag. Sotheby’s föregångare, Baker and Leigh, grundades år 1744 i London, och idag bedriver auktionshuset sin verksamhet på 90 platser i 40 olika länder. Sotheby’s var bland annat pionjärer när det gällde att etablera sig i Sovjetunionen och i Asien.1280px-sothebys_book_sale_1888

Det första som såldes av Sotheby’s, då Baker and Leigh, var några hundratal sällsynta och värdefulla böcker från ett bibliotek. Den första stora försäljningen skedde dock inte förrän 1913, då auktionshuset sålde en Frans Hals-målning för 9 000 guinea.

Många drömmer om att göra ett riktigt fynd på en auktion, och köpa något värdefullt för ett pris som ligger långt under dess verkliga värde. När man går på auktioner hos stora auktionsbyråer som Sotheby’s är chansen dock mycket liten att något sådant skulle hända, dels för att auktionshuset vet vad föremålens verkliga värde är, dels för att deras auktioner drar åt sig uppmärksamhet från rika samlare över hela världen som kan bjuda högt. Om man vill fynda är det därför bättre att leta efter Black Friday-erbjudanden på Black-Friday.se, så att man kan handla på rean.

Leave a Comment

mts_howto