Nätauktioner

I takt med att internet har utvecklats så att de flesta som lever i i-länder idag har tillgång till en relativt snabb och stabil internetuppkoppling har allt fler samhällsfunktioner och mänskliga aktiviteter flyttat ut på nätet – allt från kommunikation människor emellan, i form av till exempel sociala medier och videosamtal, till bankärenden, kontakt med myndigheter och shopping. Även auktioner, i alla dess former, finns numera även på nätet.

Nätauktioner förekommer i flera olika format. En av de vanligaste är en form som kan jämföras med en traditionell auktion, med undantag av att budgivningen sker på internet. Den arrangeras med andra ord av ett auktionshus, och budgivningen sker vanligtvis på deras hemsida. En skillnad jämfört med traditionella auktioner är dock att budgivningen inte slutar när någon inte längre vill buda högre; istället sätts vanligtvis en deadline för budgivning, några dagar eller ibland till och med veckor efter att objektet lagts upp, och den som har det högsta budet när deadlinen går ut är vinnaren av budgivningen.

computer-1185626_960_720På samma sätt fungerar budgivningen på de auktionssidor där privatpersoner kan sälja till privatpersoner. Det handlar till exempel om sidor som Tradera, där man registrerar sig som användare och kan lägga upp enstaka föremål för auktion. För att säljare och köpare ska kunna lita på varandra förekommer vanligtvis ett betygsystem på dessa sidor, där köpare och säljare efter en avslutad auktion kan recensera varandra.

Fördelen med nätauktionssidor där privatpersoner säljer till privatpersoner, jämfört med traditionella auktioner, är att utbudet är enormt mycket större. Det gör att man kan leta efter mycket specifika saker på nätauktionssidor, och nästan alltid hitta det man söker efter. Om man till exempel håller på att renovera sitt badrum kan det vara värt att leta efter badrumsinredning på en nätauktionssida först, innan man köper den i en webbutik. Hittar man inte det man letar efter kan man alltid gå in på exempelvis Buildor.se, där man ändå kan hitta badrumsinredning till bra priser.

Leave a Comment

mts_howto