Köpa nytt eller begagnat?

Varför ska man köpa begagnade prylar när man kan köpa nytt? Det är många som gillar att gå på loppisar, auktioner eller titta runt på nätet efter begagnade saker och när det kommer till inredning kan man skapa ett mycket unikt hem med äldre saker.

Vill man köpa något på auktion är det inte alltid auktionshus eller auktionsverk man syftar på. Det kan lika väl handla om att köpa något på en sida som Tradera, där merparten av sakerna säljs på auktion.

Fördelar med att handla begagnat

Vill man spara på naturens resurser är det bra att köpa begagnade saker. Det sparar både på vattenanvändningen i samband med tillverkningen av nya produkter och det sparar på användningen och förbrukningen av miljöskadliga material. Andra fördelar med att handla begagnat är även att det gynnar den som säljer den begagnade varan rent ekonomiskt samt att det kan uppmuntra fler till att vilja sälja och köpa begagnade saker.

Köp och sälj på auktioner

Det är inga problem att hitta nya saker till hemmet, sådant finns hos butiker som byggmax, Jysk eller IKEA. Vill man ha något unikt och specifikt får man däremot leta lite. Att gå på auktioner och loppisar är ett måste för att hitta det man letar efter. Dock behöver man inte åka runt som en galning till olika auktionshus tack vare att de flesta har sina auktioner online.

Det traditionella sättet att handla på auktion är via någon form av auktionsverk. Med dagens utveckling får man tillgång till de flesta auktionshus runt om i landet tack vare internet. Dessutom behöver man sällan åka och hämta det man har klubbat hem på auktionen. Många auktionshus erbjuder hemleverans av varorna. Detsamma gäller om man vill sälja, då man kan välja att skicka in sina objekt via posten till auktionshuset.

Nackdelar med att handla på auktion

Vissa kan tycka att det är lite krångligt att handla på auktion. Man ska lägga bud på det man vill ha och har man otur så vinner man inte auktionen. Det finns även en risk att det blir mycket dyrare än vad man hade tänkt. Man måste även ta hänsyn till att det tillkommer en provisionsavgift på det klubbade beloppet om man handlar hos auktionshus och det kan i vissa fall skapa förvirring hos köparen.

Leave a Comment

mts_howto